torsdag, december 10, 2009

att vaccineras eller inte vaccineras

Jahapp.

Då har turen kommit till oss.

Nu ska alla elever i vårt skoldistrikt
vaccineras.

Mot DNI.
Den Nya Influensan.

Nästa fredag ska det ske.

I den stora gympasalen på High School.

Och jag som varit så skeptisk mot att
vaccinera.

Plötsligt känner jag mig inte lika säker
längre.

För om hela skoldistriktet vaccineras.

Då borde väl bloggbarnen också göra det.

Eller.

19 kommentarer:

Annika sa...

Vette 17, Anna...
Det verkar som om svinisen lagt sig...
Jag överväger starkt att inte vaccinera mig och K. Dumt? kanske. Men, nej...
Jag säger nej till det hela. Läste att detta var den mildaste panademic ngnsin, och jag kan ju inte annat än hålla med. Visst florerade den ett tag i höstas här, men oftast i en sådan mild form. Nu verkar den ha lugnat sig ordentligt.
Men, visst kan den väl komma tillbaka, kanske...
Kram!

Anna sa...

Jag vaccinerade mig för typ 5 v sedan......allt är bra ;-P

Nja, jag fick biverkningar,
en liten försmak av flunsan och
då vart jag glad över att jag
tagit sprutan...

Amy sa...

Ja, det är inte lätt. Jag velade också men för för trycket och tog den sen...är glad att jag gjorde det faktiskt.

Cecilia/svengland sa...

Klart de ska!!!! Vi ska försöka vaccinera oss när vi är hemma i Sveeden över jul.....här gör de inte det för allmänheten än!

Saltistjejen sa...

Får man fråga varför du är skeptisk?

Katarina sa...

Jag är för vaccinering. Själv fick jag sprutan igårkväll och är knappt öm i armen.

Min syster och hennes två barn är alla vaccinerade för ett tag sedan och fick inga biverkningar alls heller.

Som jag ser det överväger fördelarna; man får egen immunitet och skyddar på så sätt sig själv och andra.

Unknown sa...

Fick idag kallelse för barnen och jag tänker vaccinera dom. Känner redan personer som har haft influensan och dom trodde att de skulle dö sâ sjuka blev dom.

kAlasLotta sa...

Ja det tycker jag. Är ingen vaccinationsvän annars men när det gäller den här känns det ok. Tänk på alla som kommer hem efter jul, efter långa resor...med massa bacillusker och virusar...de sprider sig snabbt...speciellt på High School (har hört om vad som försegår på skolbussarna...oh la la...)

Franca var på läkarmottagningen idag och gjorde hörtest (sist var hon grymt okoncentrerad) och då frågade de om jag ville vaccinera henne...

Tja, varför inte egentligen? All skrämselpropaganda som man läser om i svenska skitblaskor (ursäkta uttrycket), de får man ta med en nypa salt.

Tom har ju haft så honom tänker jag inte vaccinera, Filip och vi får inte ännu...

ÅSA sa...

Det var sent att börja vaccinera nu...Här är båda barnen vaccinerade OCH jag och David!!! Hur ska du och herr make göra??? Tänk på att man tror att viuset nog blir mer aggressivt om det får fortsätta föröka sig...Lycka till med valet!!!

mammaxtre sa...

För mig var det viktigt att vi vaccinerade oss. Jag är inte rädd för att bli sjuk. Men rädd att bli sjuk och smitta ngn som kanske dör.
Ha det gott!

Unknown sa...

Jag var också skeptisk men eftersom vi tillhörde riskgruppen så vaccinerade vi oss. (riskgrupp bebis under 6 månader).

Ingen av oss fick några biverkningar. Det var jag mest orolig för.

Lotta sa...

Ja, inte lätt det där. Jag tvekade också men bestämde mig sedan för att ta sprutan. Jag tänkte mest på våra unga som ännu inte haft så många influensor och inte har så bra skydd. Jag känner också flera som blivit riktigt, riktigt sjuka i den här influensan - både barn och vuxna. Så här två veckor efter själva sticket känns det bara bra och jag behöver inte oroa mig för människor som hostar på tåget :-/

Cecilia/svengland sa...

Vi drar till de nordligare breddgraderna den 22a och stannar tills den 3/1, så det blir ett ordentligt winterbreak! :-) Och vi har beställt snö!

anna of sweden sa...

Annika
Svårt det där ... ska fundera lite till.


Anna
Hur många dagar hade du miniinfluensa?


Amy
Fick du några biverkningar?


Cecilia
Så de har inte börjat vaccinera på era skolor?


Saltis
Klart du ska fråga. :)

En anledning till att jag är skeptisk är att jag ser H1N1 som en vanlig influensa och vi brukar aldrig vaccinera oss mot den.

Att det är aktuellt med massvaccinering tror jag mycket beror på att om många blir sjuka innebär det stora kostnader för samhället och för att undvika det vill man att så många som möjligt ska vaccinera sig.

En annan anledning till att jag är skeptisk är att jag viruset redan muterar och då fungerar kanske inte vaccinet i alla fall.

Sedan är jag rädd för biverkningar. Både kortsiktiga och långsiktiga. Det känns som att det här vaccinet har tagits fram väldigt snabbt och inte hunnit prövats ordentligt.

Anledningen till att jag ändå funderar på att vaccinera barnen är att jag är rädd för de följdsjukdomar som influensan kan ge. Men som - om jag förstått det rätt - inte är annorlunda mot en vanlig influensa.

Phew. DET var väl ett utförligt svar? :)


Katarina
Skönt att höra. Att ni klarat er utan biverkningar.


Dosiss
Usch ja, man blir rejält sjuk av influensan. Både Den Nya och Den Gamla. Ska du vaccinera dig själv också?


kalaslotta
Jag är kluven. Vi har aldrig vaccinerat oss mot den "vanliga" influensan. Men nu ska det googlas för- och nackdelar.


Åsa
Det är ett stort land ... tar lite längre tid att samla ihop alla vaccinationskrafter än i lilla Sverige, kan jag tänka.

Hur gick det för dig och David? Några biverkningar?


mammaxtre
Ja, det är ju ett väl så bra skäl.


Lele
Skönt att höra att ni klarade er utan biverkningar. Undrar om det är samma vaccin här som i Sverige.


Lotta
Fick du några biverkningar?

Själv är jag äggallergiker och kan inte vaccinera mig - så det beslutet slipper jag i varje fall ta. Det är liksom redan gjort åt mig. :)


Cecilia
Härligt!

Amy sa...

Jag fick inga biverkingar förutom ömhet i armen under typ 2 dagar, detsamma gäller min sambo och mamma med familj. Vi vaccinerade oss på jobbet och av typ 100 som vaccinerade sig var det 3-4 stycken som fick lite feber och frossa....det var allt.

Anna med huvet fullt av julgröt sa...

Åh ena sidan å andra sidan.... Jag hade också först bestämt att barnen inte skulle vaccineras och absolut inte jag heller. Men. Det verkade ju inte som det var några oväntade biverkningar (förutom ev lite feber och ont i armen). Alla verkade överleva sprutan. Alla andra tänkte ta den. Så nu är hela familjen vaccinerad!
Kram

kalaslotta sa...

Hallå igen...

Det är inte en vanlig influensa, den drabbar vissa väldigt hårt och man vet inte varför. Det kan hända att man faktiskt inte klarar av den...

Sen är jag precis som du, kluven. Har aldrig vaccinerat mig mot flunsan tidigare.

Tittade dock på det papper jag fick från läkarmottagn. där står att det vaccin som nu används är snarlikt ett som användes på 70-talet och att biverkningarna som GBS är ytterst sällan förekommande....

Man blir inte klok på alla råd o tips.

JAg har ju min Dr Anna i Sverige som leder mig...

Fundera ett tag till du..googla med en nypa salt...det står mycket konstigt på nätet...många underliga videos...som den om hon som plötsligt bara kan springa eller gå baklänges...men det var en reaktion på VANLIGA flunsasprutan...

Snurrelisnurr..

anna of sweden sa...

Amy
Tack! Skönt att höra.


Anna med huvet fullt av julgröt
Julgröt i huvet? Har ni inga kastruller eller? :)

Ja, jag trodde nog att du också var lite skeptisk till vaccinering. Jag resonerar ungefär som du. Just nu lutar det åt vaccinering.


kalaslotta
Ja, man ska verkligen googla med en nypa salt. Eller snarare med flera nypor salt. Jag tycker som du - mediabevakningen av detta har varit under all kritik. Först skrämmas åt det ena hållet. Sedan skrämmas åt det adra hållet ...

Surrelisnurr!

Lotta sa...

Hej igen!
Nej, inga biverkningar för mig, min mamma och gamla mormor (93!). Lite ont i armen bara, men det räknas nog inte. Dottern fick riktigt ont i armen några dagar och en kollega på jobbet blev sjuk i några dagar. Av alla jag känner som vaccinerat sig är det endast dena kollega som blivit typ influensasjuk.